Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima - Svijet Aloe Vere

Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima

Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima

 

Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima jedan je od načina kako možemo upotpuniti svoje svakodnevno okruženje. Dom je mjesto gdje se osjećamo ugodno i opušteno, a kako bi postalo naša oaza mira biljke su odličan detalj.

Zašto je ljudima običaj uzgajati biljke u svom kućanstvu?

Osim što obogaćuju prostor kisikom i pročišćavaju zrak, biljke djeluju vrlo blagotvorno na nas. One čiste zrak od kemikalija i nepovoljnih zračenja, ulješavaju nam životni prostor, a da ne spominjemo da su vrlo lijep estetski dodatak svakoj prostoriji. K tome, nisu zahtjevne, što je veoma važan dodatak za one koji nemaju svakog dana vremena za takve sitnice.

 

Što je Aloe Vera?

 

Iako svojim izgledom podsjeća na kaktus, Aloe Vera dolazi iz porodice ljiljana. U svijetu postoji oko 250 različitih vrsta Aloe Vere, no samo četiri su ljekovite: Aloe Vera Barbadensis Miller, Aloe Vera Arborescens, Aloe Vera Chinensis i Aloe Vera Ferox.Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima

Aloe Vera najčešće raste u Africi i na Karibima, odnosno prirodno raste na područjima sa suhom i toplom klimom.

Ova neobična biljka ima gotovo nepostojeću stabljiku i mesnate, sabljaste, špicaste listove blijedozelene boje i kopljastog oblika, pilaste s dugim bodljama na rubovima.

Aloe Vera smatra se jednom od najljekovitijih biljaka jer ona liječi i iznutra i izvana.

Izvana Aloe Vera pomaže kod opekotina, akni, rana, osipa i mnogih drugih oboljenja, dok iznutra konzumacija Aloe Vera gela blagotvorno djeluje na zdravlje organizma u svim aspektima.

Jedna od vodećih teorija jest da konzumacija i korištenje Aloe Vere i njenih proizvoda čak produžuje život. Istraživanje Univerzitet Texas Health Science Centera pokazalo je da su štakori hranjeni Aloe Verom živjeli 10% duže nego oni koji nisu jeli ljekovitu biljku.

Naravno, učinkovitost ove biljke ovisi o čistoći i preradi proizvoda koje konzumirate. Najbolje je koristiti što jednostavnije i čišće proizvode, poput 99,7%-tnog čistog Aloe Vera gela američke kompanije Forever Living Products.

Aloe Vera gel se često preporučuje kao dodatak prehrani osobama koje imaju problema s imunitetom te različitim oblicima tumora.

 

Kako se brinuti o Aloe Veri u kućnim uvjetima?

 

Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetimaPravilan uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima može omogućiti život Aloe u vašem domu i do 12 godina.

Ako se odlučite na branje njenih listova i vlastitu prizvodnju ljekovitog gela od Aloe Vere, ona je spremna na branje nakon četiri godine.

Branje listova odvija se tako da se svaka dva mjeseca odstrane tri do četiri krajnja lista. Listove treba rezati pri stabljici biljke tako da ukupna količina gela ostane u listu. Pri rukovanju s odrezanim listovima treba biti vrlo oprezan kako se oni ne bi oštetili, te kako ne bismo omogućili ulazak bakterijama.

 

Zalijevanje

 

Iako listove Aloe Vere čini 95% voda, samu biljku potrebno je zalijevati samo jednom tjedno. U zimskim uvjetima kada je i u kućama hladnije, najbolje ju je zalijevati jednom mjesečno.

Aloe Vera voli dubinsko zalijevanje, no od prečestog zalijevanja može doći do truljenja biljke i korijena jer ne podnosi puno vode i vlage.

 

Izloženost suncu

 

Aloe Vera je biljka koja voli toplinu i sunčevu svjetlost. Najbolje ju je uzgajati pri izvoru svjetlosti, ali nikako direktno.

Zapravo, izloženost suncu je upravo zaslužno za proizvodnju ljekovitog gela Aloe Vere u listovima biljke.

Ako ju držite vani, obavezno ju tijekom zime unesite u zatvoreni i grijani prostor.

 

Temperatura

 

Kao i za svaku drugu biljku, iznimno je bitna temperatura pri kojoj ju držite.

Optimalna temperatura preko dana je između 20 i 24°C, a preko noći između 10 i 24°C.

 

Kako razmnožavati Aloe Veru u kućnim uvjetima?

 

Postoje dva načina za razmnožavanje Aloe Vere u svom domu.Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima

Prvi način je razmnožavanje lisnim reznicama.

Postupak: oštrim škarama razdvojite listove s dijelom stabljike, te ih posadite u novu teglicu. Ukorjenjivanje traje otprilike mjesec dana.

Drugi način je putem mladica koje Aloe Vera otpusti uz glavni korijen.

Postupak: novu mladicu nježno izvadite kako ne bi oštetili mladi korijen, te ju presadite u drugu teglicu.

 

Savjeti za razmnožavanje Aloe Vere

 

Zbog njenog razgranatog korijena koji seže dubinu od 20 do 30 cm, preporučljivo je saditi Aloe Veru u široku, plitku posudu ispunjenu zemljom u koju se može dodati kamenje.

Kako bi voda kojom zalijevate biljku mogla otjecati, najbolje je koristiti posudu s rupicama.

Najpogodnije mjesto za Aloe Veru je prozor na južnoj ili istočnoj strani vašeg doma.

Cvatnju Aloe Vere u proljetno vrijeme možete potaknuti gnojivom bogatim fosforom.

 

Svidio Vam se članak Uzgoj Aloe Vere u kućnim uvjetima?

Pročitajte kako se uz pomoć Aloe Vere možete zaštiti od sunčevih zraka pri ljetnim vrućinama: Zaštita kože od sunca uz Aloe Veru.

 

Budite obaviješteni o novostima na stranici putem naše Facebook stranice.

 

NARUČITE FOREVER LIVING PRODUCTS U VAŠOJ ZEMLJI!

 

UK USAAUSTRALIA
CANADACZECHGREECE
LUXEMBOURGBELGIUMSPAIN
NEW ZEALANDNORTHERN IRELANDNETHERLANDS
IRELANDSLOVAK REPUBLICPORTUGAL

DOSTAVA U ROKU  2 RADNA DANA!

Napomena:

Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products.

Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju.

Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.